« Zpět Okruh kolem Řetové (výlet)

Štítky: háj/les, kamenná cesta, lesní cesta, louka, mírné stoupání, naučná stezka, rovina, rybník/jezero, silnice, studánka/pramen, vyhlídka

Region: Ústí nad Orlicí

Pohodová půldenní procházka s kocháním i dobrým jídlem v případě potřeby (Penzion Mandl) i s letním koupáním Na Mandlu nebo v přívratských rybnících.

Fotografie

   

Trasa (délka 15.0 km)

Načítám...

Celková délka (odhad): ?

Legenda: = začátek trasy, = konec trasy, = začátek i konec trasy

Zajímavosti

Přívratský rybník

Výměra 2,92 ha a nachází se na západní straně obce Malý Přívrat na vodním toku Řetovka asi šest kilometrů jihovýchodně od České Třebové a 10 kilometrů jihozápadně od Litomyšle. Jedná se o spodní rybník v soustavě přívratských rybníků. Je obklopen poli a loukami. Rybolov povolen, viz internet.

Kostel sv. Máří Magdaleny v Řetové

Kostel v obci Řetová kostel, zřejmě z 2. poloviny 17. století, zasvěcený sv. Máří Magdaleně. Věž má zvon a hodiny, varhany postavil varhanář Jiří Španl z Rokytnice do roku 1831.

Rozcestník na hranici Miroslavovy země a Půlnočníh

První československou filmovou pohádku Pyšná princezna natočenou v roce 1952 viděl asi každý. Krásná, avšak pyšná princezna Krasomila, dcera vladaře Půlnočního království, se odmítne provdat za šlechetného krále Miroslava. Ten přestrojený za zahradníka nakonec Krasomilovo srdce získá a vše dobře dopadne, jak už to v pohádkách bývá. Do vycházky jsme nevěděli, kde se Miroslavova země a Půlnoční království vlastně nacházejí. Až když jsme přišli k rybníku Přívratský dolní u Malého Přívratu mezi Řetovou a Přívratem, bylo nám jasno. Pohled na rozcestník stojící u silnice vyplnil mezeru v našich zeměpisných znalostech. Jižně od něj leží Miroslavova země – Přívrat, severně potom Půlnoční království – Řetová. Nejspíš jde o recesistické šťouchnutí mezi Přívratskými a Řetovskými. Je zřejmé, že rozcestník postavili Přívratští. Prohlédnutí webových stránek jejich obce to jen potvrdí. V každém případě podobné drobnůstky krajinu oživí, mysl poutníka potěší a pobaví.

Chatová osada Mandl

Chatová osada Mandl je rájem asi 300 rekreantů, kteří si už pár generací užívají své vymazlené chaty a zahrady. Samozřejmostí je ledový rybník a hospoda (dnes nový Penzion Mandl se skvělou kuchyní).

Sdílet

Facebook Twitter Google+

Komentáře

Komentáře mohou přidávat pouze přihlášení uživatelé.

(zatím žádné komentáře)